středa 10. července 2019

Huldry

Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní!
Tak mi tenhle týden přijali přednášku na Whocon. A to mi připomnělo, že jsem už dlouho nenapsala nic do Potvorníku, což je škoda, protože jsem doufala, že tam budu psát víc. Takže tady to je - článek, který by vás mohl tak trochu navnadit na severský folklór, o kterém budu přednášet v říjnu.
Kdyby vám tu náhodou něco scházelo nebo jste mi prostě chtěli říct svůj názor, neváhejte a komentujte!
Vaše Dark Lord

Huldra je bytostí skandinávského folklóru. Její norské jméno by se dalo přeložit jako "tajná" nebo "skrytá", což celkem dobře popisuje skupinu bytostí, ke které patří a kterým by se v češtině dalo říkat "Skrytý lid". O podobnosti s islandskými elfy (neboli Huldufólk) ani nemluvě. I ze jmen, která jí dali obyvatelé Švédska se můžeme něco dozvědět. Ti jí totiž říkají skogsrå ("strážkyně lesa") nebo Tallemaja (doslova "borová Marie"). Jak tato jména napovídají, vyskytuje se ve skandinávských lesích. Sámské označení ulda by potom stejně jako už zmíněný norský výraz mohlo odkazovat i na germánskou bohyni známou jako Hulda, Holda nebo v pozdějším folklóru Frau Holle.
Jak už jsme si řekly, huldry je možné najít v lese nebo jeho okolí. Na první pohled se jedná o krásnou, přitažlivou dívku, která s oblibou svádí muže a láká je za sebou do lesa. Tam si s nimi buď užije nějaké ty nahaté hlouposti, přímo si je nechává jako otroky či milence nebo z nich prostě vysaje životní sílu. To už záleží na příběhu a okolnostech.
Stejně jako většina nadpřirozených bytostí, ani ona se od lidí neliší pouze nadlidskou krásou, popřípadě silou. Stejně jako její pravděpodobní příbuzní, trollové, má i huldra ocas, obvykle kravský, v některých oblastech liščí. To samozřejmě není všechno. Aby to bylo ještě zajímavější, mívá v některých oblastech ještě záda podobající se starému vykotlanému stromu. Proto se nerada ukazuje zezadu. I když, pokud má na sobě šaty, obvykle zakryjí jak otvor v jejích zádech, tak i ocas. Což je pro její cíle celkem praktické, protože pokud si podle některých příběhů její oběť ocasu všimne, ztratí její kouzlo svou moc. Což může být asi problém pro ty huldry, které se pohybují bez oblečení (ano, i takové případy jsou…).
Ve většině případů se huldra za své vady na kráse (nebo alespoň za svůj ocas) stydí a rozzuří se na každého, kdo si ho všimne a nějak posměšně ho komentuje. Naopak zdvořilé "slečno, kouká vám spodnička" oplatí svým vděkem a často i nějakou pomocí. S oblibou pomáhá uhlířům a pastýřům, kteří vědí, jak se k ní chovat.
S příchodem křesťanství se objevily nové příběhy a svým způsobem i nový pohled na huldru i další skrytý lid - odtud pochází jeden příběh o jejich vzniku. Kdysi dávno jednu ženu (mám dojem, že v některých verzích to byla dokonce pramáti Eva) chtěl navštívit Bůh, tak spěchala, aby umyla všechny své děti, ale když Bůh přišel, byla jich čistá jenom polovina. Žena se za ty nemyté děti tak styděla, že je před Bohem ukryla. Ten to ale samozřejmě hned zjistil a prohlásil, že to co je skryté, má skryté taky zůstat. A ze schovaných dětí se staly huldry a další lesní bytosti. Prostě hulderfolk.
Zároveň se objevil i další příběh,který praví, že pokud se huldra vdá v kostele, ocas jí upadne a ona se stane člověkem. Nevýhodou je to, že zpravidla taky výrazně zoškliví. I když ne vždycky. Tak jako tak je sňatek s huldrou tak trochu sázka do loterie.
Jako mnoho dalších nadpřirozených bytostí má i huldra svůj mužský protějšek. Říká se mu huldrekall nebo huldrekarl a většina zmínek o něm tvrdí, že narozdíl od huldry je ošklivý, s velikým nosem (což by nasvědčovalo, že má blízko k některým verzím trollů, ale zatím jsem nenarazila na pramen, který by mi to stoprocentně potvrdil).



Použité zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Amulet

 Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní! Tak trošku se zpožděním, ale mám tady novou povídku! (ať žijou volný pondělky!) Mimochodem, nedávno js...