středa 4. července 2018

Vítejte v Night Vale - Epizoda 5. - Útvar v lesoparku

Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní!
A je tu další podcastová středa! (Páni, měla bych přidat, ať to všechno nepřekládám na poslední chvíli... No, i když teď bych na to aspoň mohla mít čas...)
Doufám, že si užíváte prázdniny a že vám dnešní překlad aspoň trošku zpestří den Mrkající
Příjemné čtení/poslech, my sweet pumpkins.
Vaše Dark Lord





Zavřete oči. Nechte se unášet mým hlasem. Jste v bezpečí.


Vítejte v Night Vale.

Místní historici protestují proti odstranění Útvaru v Lesoparku, Který Nikdo Nebere Na Vědomí A Nemluví O Něm. I když byl jejich protest trochu omezen tím, že nikdo útvar nebral na vědomí ani o něm nemluvil, dokázali - pomocí systému gest a grimas - vyjádřit zprávu o tom, že ať už je Útvar cokoliv a ať působí na své okolí jakkoliv, jedná se o významný Night Valeský orientační bod, který by měl být opatrován.

Útvar sám nám neposkytl žádný komentář - pouze hluboké sténání a rosolovité chvění. Městská rada neudala žádný důvod týkající se jeho odstranění, ale oznámila, že všechna díla v lesoparku udělají místo novým houpačkám, prostoru pro piknik a kamennému kruhu, což jsou, jak se všichni shodneme, vhodné příspěvky pro naši komunitu.

Pořadatelé Night Valeského farmářského trhu oznámili, že po patnácti letech začnou prodávat ovoce a zeleninu. Předseda představenstva farmářského trhu Tristan Cortez řekl, že nedávné výzkumy mezi zákazníky prokázaly, že nakupující jsou unaveni prázdnými přívěsy a opuštěnými stany okupujícími parkoviště u radnice každou neděli ráno celé léto a podzim.

Cortez prohlásil, že podle výzkumu mají zákazníci sklon nakupovat spíše produkty, které jsou dostupné a na prodej, a že farmářské trhy a samoobsluhy obvykle prodávají potraviny. Corted dodal, že rozhodnutí prodávat na farmářském trhu jídlo bylo kontroverzní, vzhledem k tomu, že mnoho členů představenstva a spolupodílníků mělo pocit, že prodej ovoce a zeleniny by mohl narušovat probíhající nenápadné domácí špionážní operace.

Náš zdroj u tajné policie na žádost o vyjádření odpověděl pouze těžkopádným dýcháním do telefonu a vyťukáváním dosud nerozluštěného kódu do mluvítka.

Michaelu Sanderovi, začínajícímu quarterbackovi Night Valeských Škorpionů, údajně narostla druhá hlava. Momentálně se neví, zda se jedná o výsledek již nahlášeného zásahu bleskem nebo jen o další podivnou náhodu v jeho podivném životě.

Lidé, kteří ho znají, říkají, že ta nová hlava je hezčí a chytřejší než ta první, a dokonce i Michaelova matka vydala prohlášení, že ji má mnohem raději než svého syna a že bude měnit hodnocení na veřejné tabulce "Které své dítě mám nejraději" před svým domem.

Sandera se ohledně vyjádření nepodařilo zastihnout.

Nejspíš.

Nezkoušeli jsme to.

Přátelé, posluchači; máme tady v Night Vale vážný problém s tarantulemi. Mnoho obyvatel oznamovalo, že se negramotnost, nechtěná těhotenství a násilí v tarantulích komunitách hojně šíří. Odchyt zvířat tyto problémy řeší školním programem po vyučování, nazvaném "Naučte pavouka číst - zastavte šílenství."

Všichni dobrovolníci nechť se postaví do vany a pláčou, dokud to nepřestane.

Dokud nebude všechno pryč.

Už to můžete nechat být.

Nechte to plavat.

Ššššššš...

Nechte to plavat.

A nyní zpráva od našich sponzorů.

Jste unaveni domovem? Máte dost pohodlí? Přijďte do díry na opuštěné parcele za Ralph's a choulete se s Námi.

Kdo jsme? Dobrá otázka.

Přijďte do díry na opuštěné parcele za Ralph's a choulete se s Námi.

Proč chceme, abyste přišli? Proč jsme utratili peníze za toto vysílání? Chápeme, že jste zmatení.

Ale: díra, opuštěná parcela, Ralph's, choulet se, s Námi.

Za velmi, velmi nízkou cenu. Přijďte dnes. Nebo zítra. Ne ve středu. Středa se Nám nehodí.

No, už nám skoro dochází čas, tak prostě přijďte dolů do díry na opuštěné parcele za Ralph's a choulete se s Námi.

Nebo uvidíte.

Zpátky k našemu obvyklému programu.

Dámy a pánové, městem se šíří drby. V našem malém městečku byla viděna celebrita!

Stařenka Josie a jeden z jejích andělských přátel údajně viděli Ritu Hayworthovou, jak ve Fuel 'n Go u bowlingu nabírá benzín. Rita Hayworthová, dámy a pánové! Přímo tady v Night Vale. Věřili byste tomu? Stařenka Josie říkala, že Rita vypadala trochu starší, mírně obézní a rozhodně o dost španělštější, ale anděl ji ujistil, že to byla opravdu Rita. Je to koneckonců anděl… měl by to vědět, ne? Páni! Rita Hayworthová! Přímo tady v Night Vale! Představte si to!

Aktualizace ohledně Útvaru, Který Byl Původně v Lesoparku, Který Nikdo Nebere Na Vědomí A Nemluví O Něm: vypadá to, že městská rada, v celé své nadlidské milosti a vševidoucí slávě se rozhodla přemístit Útvar přímo sem před naši rozhlasovou stanici, kde dál dělá to, co se dá popsat jen jako… nepopsatelné.

Útvar nebyl k dispozici, aby se vyjádřil, a já jsem nenašel nikoho, kdo by byl ochotný s ním mluvit… nebo se mi i podívat do očí, když jsem ho zmínil. Napadlo mě, že jsem možná jediný, kdo je schopný ho vidět.

Teď, když nad tím přemýšlím, nikdy jsem se vlastně nenamáhal zjistit, jestli je tenhle mikrofon vůbec připojený na nějaké nahrávací nebo vysílací zařízení.

A je možné, že jsem úplně sám v prázdném vesmíru, promlouvám k nikomu, bez vědomí, že svět drží pohromadě jen mé bludné představy a můj sametový, zvučný hlas.

Více informací podle toho, jak se tento příběh bude vyvíjet, říkám, možná, jen sám sobě.

Night Valeské komunitní divadlo pořádá konkurz na podzimní show "Once On This Island". Zájemci nechť přinesou svou fotografii a životopis ve čtvrtek večer do auditoria Rekreačního centra.

Všichni účastníci konkurzu musí předvést minutový monolog a zazpívat písničku. Pokud chcete doprovod na piano, přineste si noty. Účastníci budou také žádání, aby předvedli chladné čtení a po konkurzu předložili vzorky krve a stolice, společně s povinným radiačním testem.

Nezpívejte nic ze South Pacific. Lidem s odlišnou barvou kůže je doporučeno se zůčastnit, vzhledem k tomu, že Night Valeské komunitní divadlo dává všem stejnou možnost zaměstnání. Odstřelovačský výcvik na velké vzdálenosti, počítačové programování FORTRAN a špičkové schopnosti přežití v divočině jsou výhodou.

Finální obsazení bude oznámeno tajně pomocí vzducholodě.

Nikdo ho nesmí vědět.

Novinky týkající se situace kolem farmářského trhu z předchozí části našeho vysílání. Všechno je přesně takové, jako při naší předchozí reportáži. Nemáme žádné nové informace.

Posluchači, přemýšlíte někdy o Měsíci? Včera večer jsem seděl venku a díval se na Měsíc a napadlo mě, ví vůbec někdo, co ta věc vůbec je? Existují o tom nějaká pojednání? Šel jsem se zeptat Carlose, ale od toho příšerného účesu od Tellyho ho moc nebylo vidět.

Měsíc je ale divný, ne? Je tady a tam a najednou je pryč. A vždycky to vypadá, že je pěkně vysoko. Sleduje nás? Pokud ne, co vlastně sleduje? Je tu něco zajímavějšího než my? Hej, sleduj nás, Měsíci! Možná nejsme ta nejlepší show ve vesmíru, ale snažíme se.

Toto byl dnešní Dětský Koutek Zábavných Faktů o Vědě.

Když je o tom řeč, Night Valeské oddělení školství oznámilo nějaké změny v osnovách základní školy. Jsou to následující:

V reakci na zpětnou vazbu rodičů se budou hodiny dějepisu soustředit více na čtení z učebnic a obvyklé testy než na nácviky s ostrými náboji.

Geologie přidává nový druh kamene, z důvodu, že už je to dlouho, co něco takového někdo udělal. Tento nový druh kamene je "vimbee", a vyznačuje se bledě modrou barvou a tím, že je naprosto jedlý. První student, který objeví skutečný exemplář, dostane body navíc.
Matematika a angličtina si prohodí jména. Jejich osnovy zůstanou naprosto stejné.

Astronomie bude pořádat pozorování hvězd pouze s páskami přes oči, aby byli účastníci uchráněni té existenciální hrůzy z prázdnoty.

Pluto byl navíc prohlášen za imaginární.

Ve všech třídách bude během celého výkladu přítomen alespoň jeden učitel. Astrální projekce už v žádných formách výuky nebudou používány.

Konečně, vedle momentální nabídky cizích jazyků - španělštiny, francouzštiny a upravené sumerštiny - bude škola nabízet také dvojitou španělštinu, podivnou španělštinu, koptickou španělštinu a neupravenou sumerštinu.

A teď zpátky k našemu předchozímu zjišťování, zda jsem doslova jediným člověkem na zemi a mluvím sám k sobě v záchvatu šílenství, které způsobila má neschopnost připustit si tragédii své vlastní existence.

Leland, náš nejnovější stážista, mi před chvílí přinesl šálek kávy. Už ho nemám v zorném poli, ale pořád ještě mám ten šálek kávy, která je dobrá a poskytuje mi nit, na kterou mohu při zvažování této strašlivé možnosti navázat.

Je možné, že jsem si Lelanda jen představoval a zapomněl jsem, že jsem si tu kávu udělal sám? Ale kdo potom tu kávu vypěstoval? Odkud pochází tenhle hrnek?

Oh, Leland je zpátky. Mává na mě - zdravím, Lelande - a říká… počkat, co to bylo, Lelande?

Chápu.

Říká že Útvar se zbarvil do jakési rozteklé červené barvy a vytváří před dveřmi naší rozhlasové stanice vzdušné víry. Je slyšet mnoho hlasů, které zpívají jako armáda, vydávající bojový pokřik předtím, než se na naše malé vyprahlé městečko snese zkáza.

Oh?

Přestal křičet a teď něco zuřivě píše na kus papíru.

Musím říct, že Lelandova existence, společně s tím, že konečně mluví o Útvaru, O kterém Nikdo Jiný Nemluví, mě ujistila, co se týče mého osamělého, solipsitického bdění tady u mikrofonu.

Podává mi vzkaz - díky, Lelande - tak se podívejme… ahh.

Píše se tu, že městská rada věří, že důvodem agresivního chování Útvaru, Který Býval V Lesoparku a Který Nikdo Nebere Na Vědomí a Nemluví O Něm, je to, že jsem ho bral na vědomí a mluvil o něm, což ho rozzuřilo. Žádají mě, abych o něm přestal mluvit a nikdy se k tomu nevracel, na oplátku ho přemístí někam jinam, abychom zase mohli používat přední vchod.


Po krátkém zvážení… jsem se rozhodl přijmout nabídku Rady, protože jsou důvěryhodnými vůdci, kteří se starají o naši lepší budoucnost, a také proto, že Leland byl právě odpařen podivným rudým světlem, které se line ze dveří stanice.

Lelandově rodině: velmi vám děkujeme za jeho službu komunitnímu rozhlasu a připojujeme se k vám v lítosti nad jeho ztrátou.


A teď, bez dalších připomínek nebo dalšího zmiňování čehokoliv, o čem nemáme mluvit, přejdeme k počasí.

["Jerusalem" by Dan Bern]

Zdravím, posluchači.

Aktuální zprávy, obloha. Země. Život.

Existence jako neměnné bytí ohraničené jen narozením a smrtí kdesi v dálce.

Není o čem mluvit. Nikdy nebylo. Slova jsou zbytečný problém. Vyjádření je vyplýtvaný čas. Jakákoliv komunikace jen vyjeknutí v temnotě.

Dámy, pánové, posluchači, vy.

Teď mluvím, ale nic neříkám. Jen vydávám zvuky a ty, shodou okolností, jsou uspořádány do slov, ve kterých byste neměli hledat význam.

Lelandova práce byla skvělá. Budeme házet květiny a plakat. Bude pohřben v místnosti pro zaměstnace, jak je zvykem. Jeho rodina přijde a bude sklíčeně sedět u kávy, jako bychom pro ně měli nějaké odpovědi.

Nemáme odpovědi. Nejsem si jistý ani, jestli máme otázky. Rozhodl jsem se nebýt si jistý vůbec ničím.

Tady Cecil, jako obvykle, hovořím k vám metaforicky za Night Valeský komunitní rozhlas.

A rád bych vám řekl, v co nejmlhavějších termínech a bez skutečných náznaků nebo narážek objektivního významu:

Dobrou noc, posluchači. Dobrou noc.

Dnešní přísloví: Milion dolarů není cool. Víte, co je cool? Bazilišek.




This content (both the audio and the original transcript) belong to Night Vale Presents

Žádné komentáře:

Okomentovat

Amulet

 Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní! Tak trošku se zpožděním, ale mám tady novou povídku! (ať žijou volný pondělky!) Mimochodem, nedávno js...