neděle 1. července 2018

Peprná poznámka

Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní!
Tak co, nějaké plány na prázdniny? Nebo dovolenou? Nebo aspoň na odpoledne?
A měli byste chuť si něco přečíst? *nenápadně přisune jednu ze svých povídek* Třeba...toto?
Hope you have fun, my dear pumpkins ;)
Vaše Dark Lord



Na kuchyňském stole ležel kus papíru vytržený z poznámkového bloku. Na něm stálo Bethaniným úhledným písmem: "Nezapomeň koupit pepř!" Vedle stála plná pepřenka, skoro jako by se poznámce někdo vysmíval.
Kocour Loki se objevil právě ve chvíli, kdy byla kuchyň liduprázdná. Ležérně přešel přes místnost k misce v rohu a očichal ji. Když zjistil, že v ní nic nenajde, vydal se na průzkum. Jediným skokem se dostal na kuchyňskou linku a pokračoval v pátrání. Prázdný dřez ho příliš nenadchl. Na chvilku se u něj sice zastavil, aby očichal odtok, ale hned se přesunul dál. Elegantně prošel mezi několika zapomenutými skleničkami a posvačil kousíček sýra, který zapadl za stojan s noži. To ho samozřejmě příliš neuspokojilo, takže pátral dál. Přesunul se k plastovému kelímku a chvíli ho pozoroval. Pak ho začal packou opatrně posouvat k okraji linky. Za okamžik se ozvalo žuchnutí, jak kelímek spadl na zem. Loki ho chvíli s uspokojením sledoval. Potom seskočil z linky a zaměřil svou pozornost na stůl.
Vyškrabal se nahoru a na chvíli se usadil na papíře. Pečlivě, tak, aby z něj ani kousek nečouhal přes papír ven. Asi čtvrt hodiny tam podřimoval. Když se ale probral, začal se zase nudit. Pak si všiml pepřenky.
Zlehka do ní strčil. Jen se zatřásla, ale nic zvláštního se nestalo. Znovu. Do třetice po ní chňapl tak divoce, že se převrhla přímo na něj. Loki kýchl. Trocha pepře mu vlétla do čumáku a to se mu ani trochu nelíbilo. S kýcháním seskočil ze stolu a zamířil do zahrady šikanovat vrabce.
---
Asi o hodinu později dorazilo lidské osazenstvo domu. Bethany i Terry hned zmizeli kdesi v domě. Myrna, věčně hladová, zamířila do kuchyně. Okamžitě si všimla vzkazu na stole a se zájmem se k němu sklonila. A kýchla. Pořádně nahlas.
"Nejsi nachlazená?" zeptala se Bethany, která se v tu chvíli vynořila z koupelny.
"Nee," zamumlala Myrna a držela papír z dosahu svého nosu. "To tohle za to může."
"Ukaž," Bethany jí papír vzala z ruky. "Ale vždyť to je jenom-"
Než to stihla doříct, rozkýchala se.
"To jsou hloupý vtipy!" zavrčela, jakmile se dokázala nadechnout bez kýchání. Tedy jakmile papír odložila.
"Přísahám, že to není moje vina!" prohlásila až moc hlasitě Myrna. "Takhle to už bylo. Vážně!"
"Je všechno v pořádku?" ozval se od schodů Terryho hlas. Bethany se na tváři najednou objevil rozpustilý úsměv.
"Nic neříkej!" sykla na Myrnu. Ta okamžitě pochopila. Zazubila se a přikývla.
"Hej, Terry! Nepsal jsi tohle ty?" zavolala. Možná až moc nevinným tónem.
"Co?"
"No tohle, tady v kuchyni."
"Nemám tušení, o čem to mlu-"
Jakmile Terry vešel do kuchyně, Bethany mu pod nos vrazila ten opepřený kus papíru. Samozřejmě se okamžitě rozkýchal a obě dívky vyprskly. Terry jim se zachmuřeným výrazem papír vytrhl a, z takové dálky, aby se znovu nenadechl pepře, si ho přečetl.
"To jsi přece psala ty, Beth, nemám pravdu?"
"Jo," přiznala Bethany. "Ráno jsem zjistila, že nám došel pepř, tak jsem si tu udělala poznámku, abych ho nezapomněla koupit. A zapomněla jsem ji tady na stole."
"A… pamatuješ si, že bys sypala pepř na tu poznámku?"
"Vždyť říkám, že došel. A i kdyby ne, proč bych to dělala?"
"To nemám tušení," zamumlal Terry. "Myrrie?"
"Já ani nevěděla, že máme pepř," oznámila Myrna. Terry si povzechl.
"Takže...ráno jsme pepř neměli a Beth si udělala poznámku, že je potřeba koupit. Teď tu pepř je, částečně na zmíněné pozvánce a částečně, předpokládám, tamhle v pepřence. Řekl bych, že nikdo z nás pepř nekupoval, je to tak?"
Odpovědí mu bylo sborové "Ne" a "rozhodně ne".
"Tak kdo ho tedy koupil?"
"Loki!" vyjekla Myrna a vrhla se ke kocourovi, který právě přikráčel do kuchyně.
"To je absurdní!" vyprskla Bethany.
"Popravdě bych se ani nedivil," poznamenal Terry.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Amulet

 Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní! Tak trošku se zpožděním, ale mám tady novou povídku! (ať žijou volný pondělky!) Mimochodem, nedávno js...