středa 6. června 2018

Vítejte v Night Vale - Epizoda 3. - Vedení stanice

Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní!
Tak už se mi to blíží, za týden snad budu mít pokoj. Zatím tedy nemůžu psát (i když nápady by byly), takže si pořád ještě budeme muset vystačit s tím, co už mám.
Tak zatím příjemný poslech/čtení!
Vaše Dark Lord.




Polární oblast je ozářena půlnočním sluncem. Povrch měsíce je ozářen tváří země. Naše malé město je též ozářeno, světly na nebi, která neumíme vysvětlit.

Vítejte v Night Vale.

Night Valeský Deník oznámil, že budou provedeny nějaké škrty v jejich rozvrhu od pondělka do čtvrtka, kvůli ekonomickému poklesu a masivnímu snížení počtu gramotných občanů. Čtvrtkový Night Valeský Deník se nyní bude jmenovat Víkendová edice a v neděli budou trafiky, obvykle plné výtisky důležitých novin, naplněné dvouprocentním mlékem.


Na otázku "Proč mléko?" odpověděla šéfredaktorka Deníku, Leann Hartová slovy: "Je důležité, abychom při šíření zpráv zachovali nezaujatý postoj."

Night Valeské obchodní sdružení s hrdostí oznamuje založení nového Night Valeského stadionu, hned vedle Night Valeského přístavu a nábřežní rekreační oblasti. Stadion bude mít kapacitu až 50 000 míst, bude ale zavřený po všechny noci v roce, s výjimkou 10. listopadu, kdy se pořádá Každoroční pochod tajemných postav v kápích, kdy budou všechny naše oblíbené postavy v kápích - ta, co se schovává pod klouzačkou na hřišti u základní školy, ty, které se scházejí v parku pro psy a ta, co čas od času unáší malé děti (a my z nějakého nepochopitelného důvodu jen přiblížíme a necháme ji při tom) - pochodovat po stadionu.

A já vám povídám, se vším tím novým vybavením to bude pořádná podívaná.


Po dalších bezvýznamných 364 dní v roce je stadion příslibem ohromného, temného prostoru s ozvěnou.

Zase je tu období, kdy tady na stanici vyjednáváme okolnosti smlouvy s vedením stanice! To bývá vždycky zajímavé období. Já samozřejmě nemám dovoleno zabíhat do detailů, ale vyjednávání bývá ošemetné, když nemůžete vidět ani to, s kým vlastně vyjednáváte.

Vedení stanice se neustále nachází ve své kanceláři a komunikuje s námi pouze pomocí zapečetěných obálek, které jsou vyplivovány zpod dveří jako slupky slunečnicových semínek. Potom, pokud chcete odpovědět, jenom prostě křičíte na zavřené dveře a doufáte, že vás vedení slyší.

Někdy jsou za neprůhledným sklem vidět pohyby, veliké útvary, které se pohybují sem a tam, podivné úponky švihající vzduchem.

Z hlediska architektury nedávají zřejmé fyzické rozměry kanceláře vedení vzhledem k rozměrům budovy smysl, i když se to dá těžko rozpoznat, protože ji ve skutečnosti nikdo nikdy neviděl, pouze její obrysy.

Podívejte, nejspíš jsem toho řekl moc. Právě jsem viděl, jak na konci chodby vylétla obálka. Doufám, že to není další školení lidských zdrojů v Temné Truhle. Uugh!

Ale co můžu říct? V srdci jsem reportér. Nemohu si pomoct, abych nehlásil.

Propána...

Podívejme se na náhled příštích sedmi dnů.

Vaše denní předpověď barev oblohy:

Pondělí: Tyrkysová
Úterý: Šedohnědá
Středa: Modrozelená
Čtvrtek: Tyrkysová a šedohnědá
Pátek: Uhelný prach
Sobota: Uhelný prach s možností indigové během pozdního odpoledne
Neděle: Prázdnota

Městská rada mě pořádala, abych vám připomněl nový způsob úklidu odpadků. Night Vale je náš domov. A kdo by chtěl mít všude doma odpadky? Dávejte je do popelnic, posluchači! A jestli uvidíte nějaké odpadky venku, seberte je a vyhoďte. Dělejte svou povinnost.

Pokud ovšem ten odpadek není označen malou červenou vlaječkou. Rada mě požádala, abych vám připomenul, že jakýkoliv odpad, označený červenou vlaječkou byste neměli sbírat ani se k němu přibližovat.

Zapamatujte si slogan: "Žádná vlaječka? Do pytle. Červená vlaječka? Utíkejte!"

Posluchači, momentálně zpracováváme obrovské množství hlášení o tom, že knihy přestaly fungovat. Zdá se, že všude po Night Vale knihy prostě přestaly fungovat. Vědci právě zkoumají jednu z rozbitých knih, aby zjistili, jestli se jim podaří pochopit, co se to děje.

Přesný problém je ještě dost nejasný, ale v hlášeních zazněla slova jako "jiskry", "zápach masa", "kouše" a "jedovatý plyn". Kvůli své vlastní bezpečnosti se, prosím, nepokoušejte otevírat knihy dokud nebudeme mít více informací ohledně povahy a původu těchto problémů.

Městská rada zveřejnila pouze stručné prohlášení naznačující, že jejich postoj ke knihám se nezměnil a že, jako vždy, věří, že knihy jsou nebezpečné a nepředvídatelné a neměly by se nacházet v soukromých obydlích.

Další varování pro obyvatele Night Vale: Některé zdroje informují, že Použité a Zlevnění Sportovní Potřeby na Flint Drive jsou zástěrkou Světové Vlády. To je založeno na rozsáhlém zkoumání té oblasti a také na tom, že má na střeše přistávací plochu pro černé vrtulníky, na které pravidelně přistávají černé vrtulníky. To je pro obchod s použitými a zlevněnými sportovními potřebami dost neobvyklé. Poslali jsme tam našeho stážistu, Chada, aby tam zkusil koupit tenisovou raketu - a už pár týdnů jsme o něm neslyšeli.

To mě přivádí k něčemu, co s tím souvisí:

Rodičům stážisty Chada: s lítostí vám oznamujeme, že váš syn byl ztracen při výkonů svých povinností pro komunitní rádio, bude nám chybět a nikdy na něj nezapomeneme. Všichni buďte vděční za rodinu, kterou máte a pokud si chcete koupit sportovní potřeby, zaskočte do Play Ball, hned vedle naší rozhlasové stanice! Obchod Play Ball je jen zástěrkou pro šerifovu tajnou policii, takže je naprosto důvěryhodný.

Larry Leroy na okraji města ohlásil, že dnes do Night Vale přišla plíživá hrůza. Nejprve ji pocítil jako mírnou obavu, potom jako rostoucí starost, která nakonec přešla do smrtící paniky. Od něho se přesunula k zaměstnancům parkoviště, kteří se krčili za svými auty a vrhali zděšené pohledy na prázdnou oblohu.

Stařenku Josie to nezasáhlo, zřejmě díky její andělské ochraně, ale dostalo se to do zbytku města, až jsme se všichni třásli hrůzou v očekávání něčeho strašlivého, co jsme zatím neviděli.

Já sám jsem byl jako zmražený, naprosto jistý, že jakýkoliv pohyb skončí mou smrtí, že jakékoliv slovo bude mým posledním.

Samozřejmě to mohlo být také tím vyjednáváním ohledně smlouvy s vedením stanice a tou děsivou obálkou, kterou jsem právě dostal.

Také bojuji s lymskou boreliózou.

Mezitím plíživá hrůza pominula, opustila nejprve Larryho Leroye na okraji města, potom parkoviště, kde se ihned vrátili k prodeji mírně ojetých aut za přijatelné ceny, a pak konečně nás ostatní - takže se můžeme vrátit ke svým životům s vědomím, že v jakoukoliv chvíli buď budeme žít nebo zemřeme a nemá význam hádat, co z toho přijde.

Momentálně se neví, kam se plíživá hrůze přesune teď - doufám, že do Desert Bluffs. Tam si to rozhodně zaslouží.

Dva posluchači s ostřížím zrakem nahlásili, že Carlos, náš zvědavý vědecký návštěvník, byl viděn, jak si nechává stříhat své nádherné, nádherné vlasy. Nechával si zkrátit své překrásné vlasy. Ostříhat! Nakrátko! Jen kousíček od povrchu jeho dokonale tvarované hlavy!

Posluchači, nerad bych zněl jako drbna, i když se jedná o místní celebritu, ale vysvětlete mi, prosím, proč by chtěl Carlos odstranit - zlikvidovat! - kteroukoliv část těch hustých černých vlasů… a to ani nemluvím o tom důstojném, i když předčasném, náznaku šedin na spáncích.


Který zrádný holič by souhlasil s takovou ohavností? Kdo by měl peníze, nebo i jen bezduché potěšení z toho, že připravil naši komunitu o něco tak prostého, ale důležitého, jako je obdivování Carlosových ohromujících kadeří?

Zprávy mých dvou neohrožených zdrojů naznačují, že jde o holiče Tellyho. Tellyho, který má rád sporty a vlastní plakáty hřebenů. Zdá se, že holič Telly je tím, kdo zradil naši komunitu.

Holič Telly.

Je to holič Telly z rohu Southwest 5th Street a Old Musk Road, s červenobílým otáčejícím se sloupkem a s cedulí s nápisem "U Tellyho".

Telly měří asi metr sedmdesát pět a má malý knírek a obtloustlé břicho. Má přízvuk a šklebí se. Holič Telly ostříhal Carlosovy nádherné vlasy. Podle zpráv.

Telly.

Tak, než se dám dohromady, podívejme se na dopravu.

No páni!

No, to vypadá docela dobře.

Jo.

Anoooooo.

Fajn, tohle taky není špatné.

Páni! Tenhle gentleman by měl zpomalit! Tohle není závod, příteli! Alespoň ne doslova.

To byla doprava.

A nyní zpráva z redakce.

Moc často nežádám o laskavost, milí posluchači, a vy to víte. Ale teď vás prosím, abyste zahájili dopisní kampaň směřovanou na vedení stanice, které není příliš...potěšeno mým rozjímáním nad jeho vzhledem a chováním a nyní vyhrožuje, že ukončí mou show - nebo možná i můj život - nadobro. Jeho vyjadřování… nebylo úplně jednoznačné.

Samozřejmě není možné dopisy doručit přímo vedení, vzhledem k tomu, že nikdo nikdy neotevřel jeho dveře; můžeme ale křičet obsah dopisů před jeho kanceláří a doufat, že, pokud jeho anatomie zahrnuje uši, vedení uslyší, co mu chcete sdělit.

Takže pokud máte tento pořad rádi a chcete ho slyšet častěji, musíte se teď ozvat vy. Pozvedněte své hlasy k tomu, co vyčkává za temnými dveřmi kanceláře.

Oh! Omlouvám se, drazí posluchači. Vrátíme se hned po této zprávě od našich sponzorů.

Tuto zprávu vám přináší pizzerie Big Rico's Pizza.

Posluchači, jsme hrdí, že je Big Rico's sponzorem našeho pořadu. V celém Night Vale nenajdete lepší pizzerii než je Big Rico's.

Zrovna včera večer jsem se zastavil u Big Rico's. Měl jsem náladu na kousek výborné pizzy. A vzhledem k tomu, že Big Rico's je v Night Vale jedinou pizzerii, která nevyhořela během toho nevyřešeného případu žhářství (a jak jsem zmínil, dělají tu nejlepší pizzu ve městě), objednal jsem si jeden plátek Ricovy pizzy s dvěma autentickými příchutěmi.

A řeknu vám, byl jsem spokojený. Příchuť byla výtečná. Chutnala taky výtečně. A celý ten kousek byl teplý.

Bylo mi řečeno, že tu jedí dokonce i postavy v kápích; místní zaměstnanci, jak se zdá, dost často odvracejí své prázdné pohledy.

Dokonce i městská rada podporuje Big Rico's.

Všichni občané Night Vale mají povinnost jednou týdně jíst u Big Rico's. Neuposlechnout je přestupek.

Big Rico's Pizza. Nikdo nedělá plátky jako Big Rico, lidičky! Nikdo.

A nyní, mí drazí, drazí posluchači...počasí.

["Bill and Annie" by Chuck Brodsky]

Zdravím, rozhlasové publikum.

Hlásím se vám živě zpod svého stolu, kam jsem si s sebou dotáhl mikrofon a kde se teď stočený v klubíčku schovávám.

Psali jste dopisy? Tak to už byste neměli.

Vedení stanice poprvé za dobu, co si pamatuji, otevřelo dveře a teď se potuluje po budově.

Nevím přesně, jak vedení vypadá, protože v tu chvíli jsem se schoval pod stolem, a můžu jen doufat, že teď neslyší, co se tu děje, protože jinak je můj osud zapečetěn.

Slyším jen něco jako cvakající kroky a tiché syčení, jako by unikala pára.

Stážista se šel podívat, co vedení chce a ještě se nevrátil. Pokud jste příbuzní Jerryho Hartmana, operátora odpoledního vysílání Nightvaleského obecního rádia, bohužel vám musím oznámit, že je pravděpodobně mrtvý nebo ho vedení kompletně vstřebalo!

Stážisti Jerry a Chad nám budou chybět, ale jistě je uvidíme o díkuvzdání při Soutěži v napodobování zemřelých občanů, která se letos bude konat v prostorech pro zaměstnance pod Night valeským obchodním domem od 11:00 do 21:45. K dispozici bude peněžní bar a dvě stanoviště s Twisterem.

Půjdu se podívat, jestli se mi podaří proběhnout ke dveřím.

Pokud mě už znovu neuslyšíte, bylo mi opravdu potěšením.

Dobrou noc, Night Vale. A sbohem!

Dnešní přísloví: V pekle je jedno zvláštní místo. Opravdu stylové. Velmi exkluzivní.



This content (both the audio and the original transcript) belong to Night Vale Presents

Žádné komentáře:

Okomentovat

Amulet

 Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní! Tak trošku se zpožděním, ale mám tady novou povídku! (ať žijou volný pondělky!) Mimochodem, nedávno js...