středa 30. května 2018

Vítejte v Night Vale - Epizoda 2. - Zářící oblak

Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní!
Tak už mám všechny zkoušky a jediné, co mě čeká, je absolutorium. No, snad to nějak půjde, už chci z téhle školy vypadnout a jít studovat něco, co mě bude bavit (třeba muzejnictví. Vždycky jsem chtěla studovat historii. Nechápu, proč jsem šla na zemědělství!).
Vzhledem k tomu, že se pořád ještě musím učit, ale bohužel zatím nebudu schopná nic vyprodukovat minimálně do dvanáctého června, takže se zatím můžete těšit jen na další povídky ze šuplíku a překlady. Dneska tu máme další z nich, tak příjemné čtení/poslech!
Vaše Dark Lord.




Poušť se zdá být ohromná, až nekonečná, ale přesto nám vědci tvrdí, že někde i teď leží sníh.

Vítejte v Night Vale.


Kampaň "Navštivte Night Vale" nightvaleského oddělení cestovního ruchu byly zahájena plakáty, které povzbuzují lidí k rodinnému výletu do malebných zákrutů radonového kaňonu.


Jejich heslo? "Výhled je tu doslova dechberoucí."

Plakáty budou umístěny na policejních stanicích a v obchodech s mraženým jogurtem v okolních městech, společně s propagačními plastovými obaly a dýchacími přístroji.

A nyní, zprávy.

Všiml si, posluchači, někdo z vás toho zářícího oblaku, který se blíží ze západu? No, John Peters - však víte, ten farmář? Viděl ho dnes ráno na západním hřebeni. Říkal, že si nejdřív myslel, že jde o zapadající slunce, ale na to nebyla ta správná denní doba.

Tento oblak zřejmě září různými barvami, která se možná mění od jednoho pozorovatele k druhému, všichni ale hlásí, že v jeho blízkosti je slyšet hluboké hvízdání.

Zářícímu oblaku již byla připsána jedna smrt. Ale poslyšte, nejspíš o nic nejde. Kdybychom měli uzavírat město kvůli každé tajemné události, při které dojde alespoň k jedné smrti, neměli bychom čas vůbec na nic, že?

To alespoň tvrdí šerifova tajná policie a já souhlasím. I když bych asi nepodporoval jejich doporučení běžet s křikem a máváním rukou směrem k oblaku jen abyste viděli, co se stane.

Apačský stopař, a já bych vám rád připomněl, že to je ten běloch s ohromnou a nepřesnou indiánskou čelenkou jako z animáku, oznámil, že našel znepokojivé důkazy týkající se nedávné příhody na nightvaleské poště, která byla městskou radou zapečetěna potom, co se tam před pár týdny ozývalo to hlasité vřeštění.

Tvrdí, že s pomocí starodávné indiánské magie proklouzl zabezpečením Rady do poštovní kanceláře a tam spatřil, že všechny dopisy a balíčky byly rozházené kolem, jako by se tudy přehnal hurikán.

A že všude byl cítit silný zápach spáleného masa.

Že na zdi bylo krví napsáno: "Brzy toho přijde víc."

Věřili byste, že ten chlápek řekl, že použil indiánskou magii? To je hajzl!

Mám pro vás něco zvláštního: na pánských záchodech naší stanice se vznáší kocour. Vypadá naprosto zdravě a šťastně, ale vznáší se asi čtyři stopy nad zemí, vedle umyvadla. Nezdá se, že by se z toho místa mohl pohnout. Když ho pohladíte, přede, a když jste u něj dost blízko, bude se o vás otírat jako normální kočka. Naštěstí, protože je hned u umyvadla, není problém mu tam nechat trochu vody a krmení tak, aby na něj dosáhl. Navíc je fajn mít na stanici zvířátko.

Škoda, že je uvězněné v prostoru na pánských záchodech, ale poslyšte: žádné zvířátko není dokonalé. Stane se dokonalým až když ho přijmete takové, jaké je.

A teď zpráva od našich sponzorů.

Procházel jsem se po chladných písčitých dunách, křehkou, přerostlou trávou a nad sebou na noční obloze jsem viděl. Hořká chuť nezralých broskví a vůni, kterou jsem nedokázal určit, ani jí uniknout.

Vzpomněl jsem si na další chvíle, kdy jsem nemohl uniknout. Vzpomněl jsem si na další vůně.

Měsíc se odplížil jako raněné zvíře. Svět se točil, jako by nad sebou ztratil kontrolu.


Soustřeďte se jen na svůj dech a zapomeňte na všechny představy, které jste měli o výživě a budících.

Procházel jsem se po chladných písečných dunách, křehkou, přerostlou trávou a nad sebou na noční obloze jsem viděl.

Tuto zprávu vám přinesla Coca Cola.

Městská rada, ve spolupráci s vládními agenty z nejasné, ale hrozivé agentury, žádá všechny občany, aby se dnes v 7:00 večer zastavili v tělocvičně nightvaleské základní školy ke krátkému výslechu ohledně tajemných úkazů, které rozhodně nikdo neviděl a podivné myšlenky, které nikoho ani náhodou nenapadly. Protože my všichni jsme normální a kdyby tomu bylo jinak, stali bychom se vyvrženci ve své vlastní komunitě.

Pamatujte: pokud něco uvidíte, nic neříkejte. A pijte, abyste zapomněli.

Nighvaleští skauti oznámili několik drobných změn ve své hierarchii, který bude nyní taková: Vlče, Skaut, Orlí skaut, Pokrevní skaut, Podivný skaut, Neohrožený skaut, Temný skaut, Skaut strachu a konečně, Věčný skaut.


Jako obvykle, přihlašování je automatické a náhodné, takže vyhlížejte šarlatovou obálku, která vám oznámí, že váš syn byl do tohoto procesu vybrán.

Tohle nejspíš nic neznamená, posluchači, ale John Peters - však víte, ten farmář - nahlásil, že Zářící Oblak je teď přímo nad staroměstskou částí Night Vale a jak se zdá, prší z něj drobná zvířata. Pásovci, ještěrky, pár vran, prostě takové věci.

Naštěstí to vypadá, že všechna ta zvířata jsou už mrtvá, takže nightvaleská odchytová služba tvrdí, že uklízet to by mělo být snadné. Všechna se prostě jenom nahází na věčnou zvířecí hranici v misijním lesoparku, takže pokud je tohle to nejhorší, co pro nás Zářící Oblak má, řekl bych, že můžete klidně pokračovat ve svých dnešních plánech. Jen si vezměte pořádně odolný deštník, který snese padající zvířata asi tak do deseti liber.

K Zářícímu Oblaku, plazícímu se po obloze, se vrátíme později.

A hej, měl bych tip, vezměte svoje děti ven a využijte neustále se měnící záři Oblaku, abyste je naučili barvy. Je to zábava a navíc jim tak ukážete, jak mohou nově naučené věci uplatnit v praxi.

Pozor: šerifova tajná policie hledá uprchlíka jménem Hiram McDaniels, který včera večer uprchl z vazby poté, co byl ve 21:00 zatčen. McDaniels je popisován jako pětihlavý drak, přibližně 18 stop vysoký, s převážně zelenýma očima, váží asi 3600 liber (cca 1,6 t). Je podezřelý z pojišťovacího podvodu.

McDaniels byl včera večer zadržen za překročení rychlosti a tajná policie ho začala podezřívat, když se důstojníkům údajně prokázal falešným řidičským průkazem metr sedmdesát vysokém muže jménem Frank Chen. Poté, co poznali, že Frank Chen je vlastně pětihlavý drak odjinud než z našeho malého světa, prohledala tajná policie McDanielsův vůz.

Zástupci místních organizací za práva občanů prostestovali, že policisté neměli žádné právní důvody k prohledání auta, ale ustoupili, když jim zástupci tajné policie připomněli, že náš zpátečnický soudní systém se bude držet jakéhokoliv autoritářského pravidla sepsaného bez dohledu na koleni ozbrojenými násilníky stínové vlády.

Tajná policie říká, že McDaniels uprchl z vazby, když jeho fialová hlava začala chrlit oheň, a byl naposledy viděn, jak s řevem letí nad Red Mesa.

Tajná policie žádá o informace, které by mohly vésti k zatčení Hirama McDanielse. Připomínají, že pokud ho zahlédnete, neměli byste se k němu přibližovat, protože je to doslova pětihlavý drak. Pokud máte nějaké informace, kontaktujte šerifovu tajnou policii. Ptejte se po strážníku Benovi.

Ochotní udavači dostanou razítko na svou Kartu Pozorného Občana. Za pět razítek dostanete na jeden rok imunitu vůči značkám STOP.

A teď se podíváme na obecní kalendář.

V sobotu se nebude vědět o veřejné knihovně. Občané od 6:00 do 23:00 zapomenou na existenci knihovny. V té bude probíhat nějaká renovace. Není důležité, jaká renovace to bude.

Neděle je Den Puntíků. Pamatujte, červené puntíky na to, co máte rádi, modré na to, co rádi nemáte. Omyl by mohl mít trvalé následky.

V pondělí nabízí Louie Blasco v zadní místnosti Louiho hudebnin lekce bluegrassu. Ten obchod samozřejmě před lety vyhořel a Louie tehdy okamžitě zmizel z města i s penězi, které dostal od pojišťovny, ale dal nám vědět, že si máte přinést svůj nástroj do té rozbořené popelavé trosky, který bývala jeho obchodem a předstírat, že je tam ve tmě a učí vás. Cena je $50 za lekci, platba předem.

V úterý odpoledne navštivte prodej pečiva na podporu Občanů za Krvavou Vesmírnou Válku, pořádaný nightvaleským Sdružením rodičů a přátel školy. Veškeré výdělky podpoří výrobu neutronové bomby a její nasazení k našim spojencům ve sluneční soustavě.

Středa se z důvodu chyby v plánování ruší.

A ve čtvrtek je koncert zdarma A...to je všechno co se tu píše.

Nová zpráva od Johna Peterse - však víte, toho farmáře? Vypadá to, že Zářící Oblak se zdvojnásobil a zalil celé Night Vale svým podivným světlem a bzučivou písní.

Vedení malé ligy oznámilo, že budou pokračovat ve hře, i když nad hřištěm bude muset být vystavěn přístřešek, kvůli stále větším padajícím zvířecím mrtvolám. Slyšel jsem několik hlášení zmiňujících lva, jakého byste mohli vidět na sluncem vypálených planinách v Africe nebo v močí páchnoucím výběhu místní zoo, který spadl na střechu obchodu se zmrzlinou White Sand. Obchod nabízí kornout s polevou každému, kdo by přišel na to, jak to zvíře dostat dolů.

Šerifova tajná policie se rozhodla křičet na Zářící Oblak otázky, s nadějí že zjistí, co přesně chce. Zářící Oblak jim zatím neodpověděl.

Zářící Oblak s námi nepotřebuje debatovat. Necítí to, co cítíme my, mrňaví lidé. Nepotřebuje myšlenky nebo pocit lásky.

Zářící Oblak prostě je.


Všichni uctívejme mocný Zářící Oblak!

Uctívejme ho!

A nyní, otroci Oblaku, počasí.

["The Bus is Late" by Satellite High]

Omlouvám se, posluchači. Nejsem si jistý, co se v předchozí části našeho vysílání stalo - tím myslím, že si to vůbec nepamatuji. Zkoušel jsem si přehrát pásky, ale všechny jsou prázdné a slabě voní po vanilce.

Zářící oblak se zatím přesunul pryč. Je z něj už jenom zářící skvrna v dálce, bzučící si směrem na východ někam do neznáma. Nikdy zřejmě tak úplně nepochopíme, nebo nepochopíme vůbec, co byl zač a proč na naši komunitu shazoval hromady mrtvých zvířat.

Ale, a teď budu trošku osobní, takový už je život, ne?

Někdy si procházíte věcmi, které se zdají obrovské, jako záhadný zářící oblak, pohlcující celou vaši komunitu. Když se dějí, zdá se, že na ničem jiném nezáleží a vy si stěží dokážete představit, že někde venku se možná děje něco jiného.

A pak se Zářící Oblak posune dál. A vy se posunete dál. A ta věc je za vámi. A časem si možná uvědomíte, že si ji pamatujete čím dál méně a méně. Nebo naprosto vůbec, jako v mém případě.

A nezbude vám nic než velký údiv nad pomíjivostí i těch nejdůležitějších věcí v životě - a slabá, ale příjemná vůně vanilky.

Drazí posluchači, mám pro vás seznam věcí.

Pocity, kterým nerozumíte, když pozorujete západ slunce
Ztracení mazlíčci, nalezení
Ztracení mazlíčci, nenalezení
Tajné město ztracených mazlíčků na Měsíci
Stromy, které vidí
Restaurace, které slyší
Prázdnota, která myslí
Tvář, napůl zahlédnutá chvíli před tím, než usnete
Třesoucí se ruce, sahající pro zoufale potřebné předměty
Sendviče
Ticho tam, kde by měl být hluk
Hluk tam, kde by mělo být ticho
Nic když něco chcete
Něco, když jste mysleli, že tu nic není
Průhledné plastové desky
Voňavé ubrousky do sušičky
Průtrž mračen
Noc
Odpočinek
Spánek
Konec
Dobrou noc, posluchači. Dobrou noc.


Dnešní přísloví: Muži jsou z Marsu, ženy jsou z Venuše, Země je halucinace, podcasty jsou sny.



This content (both the audio and the original transcript) belong to Night Vale Presents

Žádné komentáře:

Okomentovat

Amulet

 Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní! Tak trošku se zpožděním, ale mám tady novou povídku! (ať žijou volný pondělky!) Mimochodem, nedávno js...