středa 20. června 2018

Vítejte v Night Vale - Epizoda 4. - Rodičovské sdružení

Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní!
Tak jsem si domluvila brigádu na léto a čekám už jenom, až se mi ozvou z univerzity... A jinak mám pořád víceméně volno! Tak už se snad dokopu k tomu, abych začala psát a překládat.
Be ready, there will be more to come.
Well, have a nice day, my dear pumpkins, and take care.
Vaše Dark Lord




Slunce tolik, tolik zestárlo. Jak dlouho do chladné smrti? Jak dlouho?

Vítejte v Night Vale.

Hlavní zpráva dne:

Včerejší rodičovské sdružení skončilo krveprolitím, když se v aule rekreačního centra na Main Street otevřela trhlina v časoprostoru a vypustila několik zmatených a velmi agresivních pteranodonů. Zářící portál zůstal otevřený a vydával vřískot, děsivý zvuk, který podle svědků připomínal hlasy malých uřvaných dětí, uvězněných ve sklízecí mlátičce, zpomalené a zesílené nějakým jednoduchým softwarem pro úpravu zvuku.

Pteranodoni útočili především na ženy v brýlích. Úřady si stále nejsou jisté proč, vzhledem k tomu, že jediný nightvaleský expert na létající dinosaury, Joel Eisenberg, se stále ještě nevzpamatoval z loňské příhody s krčními pavouky.

Trvalo skoro hodinu, než se vyděšené tvory podařilo vrátit zpátky do víru a pokračovat v setkání, které se týkalo převážně nedávného zvýšení cen ve školní jídelně a postupně přešlo v hádku, protože Susan Willmanová prohlásila, že Josh, syn Diane Craytonové, je "trochu při těle" a že "možná potřebuje pobídku v podobě zvýšení cen, aby méně jedl".

Podle tohoto reportéra je Susan Willmanová nebezbečně posedlá bestsellerem New York Times, Špekonomií. Nebezpečně.

Naštěstí nebyl během incidentu nikdo zraněn ani zabit, i když experti z Timothyho Společnosti Pro Opravy Auly s.r.o. odhadují, že škody v aule dosáhnou kolem 750 000 dolarů. A to zahrnuje i bouřková okna zdarma a doplňkové poradenství pro sezónní instalace.

Znovu přišlo období voleb, a vy víte, co to znamená! Šerifova tajná policie si vyzvedne některé členy rodin, aby bylo zajištěno, že všichni budou volit ty správné členy rady a nikdo neudělá chybu. Tito členové rodin budou drženi na zabezpečeném, nespecifikovaném místě, kterým, jak všichni víme, je opuštěná důlní štola na okraji města.

Nenechte se ale tím jménem splést, posluchači, už léta se používá ke všem těm únosům a protizákonným zadržování, že se z opuštěné důlní štoly na okraji města stalo docela hezké místo, s ohromnými postelemi, wi-fi zdarma a HBO. A také s mučícími komorami, ale nemyslím si, že by někdo přesvědčoval městskou radu k jejich používání.

Pamatujte, tohle je Amerika. Volte správně, nebo své milované už neuvidíte.

Tuto zprávu vám přinesla městská rada.

Night Valeský Deník dnes oznámil, že vzhledem k nedávnému ekonomickému poklesu začne dávat reklamy na titulní stranu. Jakákoliv společnost, která by měla zájem o platinové Premium reklamy, může kontaktovat redaktorku Leann Hartovou.

Hartová zmínila, že pro zájemce také zřídili program "Napište svůj vlastní novinový článek". Vzhledem k tomu, že všichni pisatelé byli propuštěni, Deník potřebuje pomoc veřejnosti, která by je zásobovala důležitými zprávami a poznatky.

První reklama z platinové prémiové edice vychází příští pondělí a bude obsahovat zděšenou tvář opičího mláděte, částečně zakrytou lžící nabroušenou kamenem a text "Používejte Tide."

Hartová také oznámila, že výbuch, který loni zdecimovat distribuční oddělení Deníku je rozhodně stále nehoda, a že by byla ráda, kdyby jí zástupce pojišťovny zavolal zpátky. Prosím. Zavolejte jí.

Právě nám přišla tato zpráva:

Tajná policie zveřejnila nové prohlášení, které vrhá více světla na příhodu na včerejším rodičovském sdružení. Ten hlučný portál, jenž následoval útok dinosaurů, který brutálně přerušil diskuzi o opravě houpaček na školním hřišti, zůstal otevřen dlouho poté, co zaměstnanci rekreačního centra, jak se domnívali, sehnali všechny ty starobylé létající bestie dohromady a autority varují, že minimálně jeden pteranodon je stále ještě na svobodě.

Všichni občané by se měli potřít opalovacím krémem s nízkým ochranným faktorem a ukrýt se v kachlemi obložené koupelně.

Pár házenkářů z hřiště vedle auly do portálu strčilo hlavy - jen aby viděli, co se nachází na druhé straně vortexu - a vrátili se dramaticky změnění. Za chvíli, kterou přihlížející vnímali jen jako několik vteřin, zestárli o několik tisíc let. Všichni tito házenkáři se nyní potácejí na hraně mezi tisíciletou moudrostí a ochromujícím šílenstvím.

Vzhledem k tomu, že psychické ani emocionální újmy nejsou podle zdravotní pojišťovny považovány za skutečné, hlásíme stále nulový počet zranění.

Další detaily vám poskytneme v naší zvláštní, průběžné a velmi zvláštní reportáži o útoku pteranodoního portálu.

Jsme před dinosaury v bezpečí? Ani náhodou.


Městská rada mě požádala o přečtení následující zprávy:

Pokud zaregistrujete podivnou auru okolo těchto předmětů ve své domácnosti: mixéru, hlavice sprchy, psa, manžela, manželky, stolu, židle, kliky, základů domu, suvenýrů nebo fotek z dovolené, jakýchkoliv sběratelských předmětů (především těch, které zobrazují nebo zahrnují koně), DVDček (především s filmy Cliffhanger, Něco na té Mary je a čtvrté série the Wire) nebo jakéhokoliv baleného salátu z Kalifornie nebo Mexika, prosím, nahlašte to Radě za účelem zadržení na dobu neurčitou.

Když je řeč o Městské radě, minulý týden odhlasovala odstranění těch velkých, olovem pobitých dveří ze severozápadního záhybu Radonového kaňonu - však víte, té oblasti, ze které vychází pulzující zelené světlo a tlumené hučení.

Zástupci, kteří toto rozhodnutí vykonali, nazvali velkou žlutou ceduli s červeným textem, na které stálo:


NEBEZPEČÍ
PLUTONIUM
NEOTVÍREJTE DVEŘE
NEBEZPEČÍ SMRTI
… přinejmenším za urážlivou a kýčovitou, přinejlepším zábavným sci-fi klišé.

Setkání se zúčastnilo mnoho občanů Night Vale a údajně i několik andělů - ačkoliv nikdo nepřiznal, že by byl nějaký anděl přítomen na setkání… nebo na jakékoliv jiné akci.

Stařenka Josie s opatřením souhlasila a dodala, že olovo je zdraví škodlivé a celé ty dveře byly jen načasovanou bombou. Podle záznamů Josie řekla: "Ty staré dveře. Oooh, ty dveře! Někdo z nich bude mít otravu olovem!"

Carlos, nádherný Carlos, tragicky zbavený svých překrásných kadeří, byl údajně jediným nesouhlasným hlasem. Není ovšem jasné, jestli s opatřením opravdu nesouhlasil, protože záznam pouze udává, že prohlásil: "Není čas. Už není čas," do černého kvádru, který držel v ruce, a pak rychle vyběhl z radnice pryč.

Podle stařenky Josie byl stále naprosto dokonalý a voněl levandulovou žvýkačkou.

Čersté zprávy ohledně pteranodonů. Pokorně vám nabízíme následující opravy předchozích zpráv:

Tajná policie nyní oznamuje, že útoční tvorové vlastně vůbec nebyli pteranodoni, ale pterodaktylové.


Také, že pteranodoni ani nejsou dinosauři, jak předtím naše stanice uváděla - jen okřídlení ještěři, kteří žili asi 70 milionů let po pterodaktylech.

A konečně, naše původní zpráva uváděla počet smrtí nula, i když se to číslo ve skutečnosti blíží spíš 38.

Litujeme těchto chyb.

Brzy tu bude fotbalová sezóna a Night Valeští Škorpióni se chystají obhájit středoškolský pohár. I když popravdě, pokud porazíme aspoň Desert Bluffs, budou jak fanoušci i postavy v kápích naprosto spokojeni.

Kouč Nazr al-Mujaheed oznámil reportérům, že je nesmírně nadšený především z postupu mladšího quarterbacka Michaela Sandera mimo sezónu potom, co ho zasáhl oživlý blesk a dal mu sílu dvou džípů a inteligenci Reného Descartese se silným otřesem mozku.

Pokud ale Night Vale letos chce porazit své zapřísáhlé rivaly a odvrátit vládní hrozbu, která by následovala po prohrané sezóně, bude Sandero muset vylepšit své míření. Minulý rok zvládl Sandero pouze dva ze 130 pokusů - především proto, že trpěl pokročilým stadiem mozkové obrny a jeho dominantní ruka byla kvůli několika opožděným knihám z knihovny odejmuta.

Jak se zdá, ten mimosezónní blesk vyléčil Sandera ze všech jeho vážných nemocí i soudem nařízených amputací, takže je připraven rozdat si to s Desert Bluffs, což je pravděpodobně ten nejhorší tým na světě.

Bože můj, jsou hrozní.

A nyní, zpráva z redakce.

Pojďme si promluvit o etiketě v bytových domech. Já sám v jednom takovém bydlím a je nutné mít dostatek soucitu a přijetí pro jistou míru nepříjemností. Lidé tu bydlí velmi blízko jeden druhého, takže tu občas budou věci, které se vám nebudou líbit, ale budete je muset nechat být.

Ale některé věci jsou naprosto nepřijatelné!


Například určité množství podivného záření nebo tepla na společných zdech se dá očekávat, ale jakékoliv prosakování nebo viditelné membrány jsou vůči vašim sousedům hrubé a bezohledné. Drmolení, vytí a rituální zpěv v dávno mrtvých jazycích patří mezi věci, které jsou v pořádku v jednu odpoledne, ale v jednu ráno absolutně v pořádku nejsou.

Jsme v tom všichni společně.

Vyhazujte odpadky do popelnic, ne do chodby, která k nim vede. Když stojíte u okna, oblékněte se do něčeho, a všechny rituály a šílené experimenty si nechte na dobu, kdy se nikdo nebude snažit spát.

Nemusí to být těžké.

Máme tu pro vás dnes nečekané překvapení, posluchači. Živě tu s námi ve studiu je jedna z postav v kápích, které občas vídáme ve městě. Nepozvali jsme ho sem, prostě tu na nás čekal, když jsme ráno odemkli. Od té doby se nepohnul ani nepromluvil a já budu upřímný: jen odhaduji, že je to "on", protože pod tím pláštěm je těžké rozpoznat jakékoliv fyzické znaky a jeho tvář je zcela ukryta ve stínu tak prázném a černém jako je prázdnota vesmíru.

Ale co, děláme tu rozhlas! Je v rozhlasovém stanici. Uvidíme, jestli se nám podaří rozhovor.

Pane Postavo v Kápi, jak se dnes máte?

Hm... okay. Chcete nám říct něco o nedávném rozšíření zakázaného parku pro psy?

Aspoň nějaký komentář? Cokoliv co byste chtěli říct obyčejným obyvatelům Night Vale o své organizaci?

Posluchači, jsem si jistý, že to slyšíte. S vaším rádiem ani našimi vysílači nejsou žádné problémy. Ty zvuky vydává ta postava v kápi v našem studiu. Popravdě je to celkem ohlušující.

Dobře! Nemyslím, že se chystá přestat a navíc teď začal levitovat, takže se přesuneme k počasí.

["Closer" by The Tiny]

Dámy a pánové, právě jsme od tajné policie obdrželi zprávu, že trhlina, která se otevřela včera večer na rodičovském sdružení, byla konečně uzavřena. Poslední chybějící pterodaktyl byl navrácen to své vlastní časové osy, buď v prehistorickém nebo alternativním Night Vale.

Jeho neživé tělo bylo nalezeno asi deset metrů od vchodu do parku pro psy, zbavené masa, se všemi orgány obrácenými naruby a poházenými kolem jeho holé lebky, jako u staromódních šunkových korun, které nosívali náboženští vůdci, kteří v 18. století založili naše krásné město.

Dinosauří tělo bylo navráceno do vortexu, portál se zavřela rodičovské sdružení bylo přesunuto na příští úterý v 6:00 večer. Bude se dále zabývat problematikou batohů a otázkou, zda způsobují autismus nebo ne.

Proběhne také vzpomínkový obřad za 38 rodičů a učitelů, kteří přišli během útoku o život - následován tombolou. Nezapomeňte, vítězové musí být přítomni při losování, aby si mohli vyzvednout ceny.

Městská rada a tajná policie vám připomíná, že obyvatelé Night Vale všech druhů a geologických oblastí nesmějí vstupovat do parku pro psy, dívat se na něj nebo na něj příliš dlouho myslet. Tato připomínka vůbec nesouvisí s ničím, co se dnes mohlo nebo nemohlo stát.

Po našem pořadu se můžete těšit na hodinový speciál "Morseovka pro trubkové kvintety".

A posluchači, Night Vale je starobylé místo plné historie a tajemství - jak jsme si dnes připomněli. Je ale také místem přítomnosti, plné života a nás.

Pokud slyšíte můj hlas živě, potom víte: ještě nejsme historií. Dějeme se právě teď. Není to zázrak?

Dobrou noc, posluchači. Dobrou noc.

Dnešní přísloví: Co má ráno čtyři nohy, v poledne dvě nohy a večer tři? Nevím, ale právě jsem to zavřel u sebe v ložnici. Pošlete pomoc.



This content (both the audio and the original transcript) belong to Night Vale Presents

Žádné komentáře:

Okomentovat

Amulet

 Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní! Tak trošku se zpožděním, ale mám tady novou povídku! (ať žijou volný pondělky!) Mimochodem, nedávno js...