středa 23. května 2018

Vítejte v Night Vale - Epizoda 1. - Pilot

Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní!
Máte rádi podcasty?
Pro ty, kdo se s podcastem ještě nesetkali, podcast je, zjednodušeně řečeno, rozhlasový pořad šířený po internetu. Já osobně mám podcasty moc ráda a zjistila jsem, že je docela zábavné je překládat.
Takže tady máte můj první počin (přesněji řečeno první počin, který jsem se odvážila zveřejnit - mám v plánu začít pravidelně překládat podcast Mabel, ale to bych se nejdřív musela dostat napřed v poslechu) - pilotní epizodu populárního podcastu Welcome to Night Vale.
Pohodlně se usaďte a pusťte si k tomu originální znění.
Příjemné čtení (a poslech).
Vaše Dark Lord




Přátelská pouštní komunita, kde je slunce horké, měsíc nádherný a nad hlavami se nám přehánějí záhadná světla, zatímco všichni předstíráme spánek.

Vítejte v Night Vale.


Zdravím, posluchači.

Na začátek jsem byl požádán, abych přečetl tuto krátkou zprávu:

Městská rada oznamuje otevření nového parku pro psy na rohu Earlovy a Somersetské ulice, poblíž Ralph's. Rádi by všem připomněli, že psi mají do parku pro psy vstup zakázán. Lidé mají do parku pro psy vstup zakázán.

Je možné, že v parku pro psy zahlédnete postavy v kápích.

Nepřibližujte se k nim. Nepřibližujte se k parku pro psy.

Plot je elektrifikovaný a vysoce nebezpečný. Snažte se na park pro psy nedívat a především se po jakkoliv dlouhou dobu nedívejte na postavy v kápích. Park pro psy vám neublíží.

A nyní, zprávy:

Stařenka Josie poblíž parkoviště říká, že se jí zjevili andělé. Tvrdí, že jsou deset stop vysocí, zářiví a že jeden z nich je černý. Prý jí pomohli s různými domácími pracemi. Jeden z nich jí vyměnil žárovku na verandě. Nabízí teď na prodej tu starou žárovku, tu, které se dotkl anděl. Byl to ten černý anděl, pokud to někomu přijde lákavější. Jestli máte zájem, zkontaktujte stařenku Josie. Je poblíž parkoviště.

Do města přišel někdo nový. Kdo je to? Co od nás chce? Proč jeho dokonalý a překrásný účes? Proč jeho dokonalý a překrásný plášť? Tvrdí, že je vědec. No… každý z nás byl v nějaké fázi svého života vědcem. Ale proč teď? Proč zde? A co vůbec zamýšlí se všemi těmi jističi a bzučícími elektrickými nástroji v laboratoři, kterou si pronajal hned vedle pizzerie Big Rico's?

Nikdo nedělá plátky jako Big Rico. Nikdo.

Připomínka pro všechny rodiče: promluvme si o bezpečnosti, když berete své děti ven do buší a písečných pustin. Musíte jim poskytnout dostatek vody, ujistit se, že někde v okolí je stinný strom a dát pozor na barvy vrtulníků,

Jsou neoznačené vrtulníky, které krouží v okolí, černé? Pravděpodobně světová vláda. To není dobré místo pro hraní.

Jsou modré? To je šerifova tajná policie. Na vaše děti dohlédnou a málokdy nějaké unesou.

Jsou pokryté složitými nástěnnými malbami, znázorňujícími útočící dravé ptáky? Nikdo neví, co jsou tyto vrtulníky zač, ani co chtějí. V takové oblasti si nehrajte. Vraťte se domů a zamkněte si dveře, dokud vám příslušník šerifovy tajné policie nezanechá na verandě karafiát jako signál, že nebezpečí pominulo. Ucpěte si uši, abyste neslyšeli ten křik.

A pamatujte si: Gatorade je vlastně limonáda, tak dávejte svým dětem čistou vodu a možná pár kousků pomeranče, když si jdou hrát.

Reklamní letoun, který prolétal místním vzdušným prostorem, dnes zmizel, jen aby se o něco později znovu objevil v tělocvičně Night Valeské základní školy zrovna během basketballového tréninku, který značně narušil. Letoun malou tělocvičnou prolétal pouze zlomek sekundy. Dříve, než mohl zasáhnout někoho z přítomných lidí či objektů, znovu zmizel. Tentokrát zřejmě nadobro.

Není jasné, jak nebo jestli tato událost nějak ovlivní herní rozvrh Night Valeských Pum, nebo také zda nejde o práci jejich zapřísáhlých rivalů, Desert Bluffských Kaktusů.

Desert Bluffs se vždycky snaží nás překonat svými hezčími uniformami, lepšími svačinami před zápasy a možná i přesunutím reklamního letounu do naší tělocvičny, čímž by o několik minut zdrželi trénink.

Styďte se, Desert Bluffs. Styďte se.

Ten nový vědec - teď už víme, že se jmenuje Carlos - svolal městské shromáždění. Má hranatou čelist a zuby jako vojenský hřbitov. Jeho vlasy jsou dokonalé a my všichni nenávidíme, zoufáme si a zároveň ty jeho dokonalé vlasy milujeme.

Stařenka Josie přinesla kukuřičné muffiny, které byly celkem slušné, ale chyběla v nich sůl. Říkala, že andělé si její sůl vzali na zbožnou misi a ona ještě neměla čas koupit další.

Carlos nám řekl, že jsme vědecky zdaleka nejzajímavější komunita ve Spojených Státech a on přišel zkoumat, co se tu děje. Usmál se a všechno na něm bylo dokonalé a já se okamžitě zamiloval.

Vládní agenti z nejasné, ale hrozivé agentury zpovzdálí vše sledovali. Mám o Carlose strach. Mám strach o Night Vale. Mám strach o všechny, kdo by se mohli zaplést mezi to, co vědí a to, ještě nevědí, že nevědí.

Dnes ráno jsme obdrželi tiskovou zprávu. Night Valeské obchodní sdružení s hrdostí oznamuje otevření zbrusu nového Night Valeského přístavu a nábřežní rekreační oblasti. Na jejich pozvání jsem tyto objekty sám navštívil a musím vám říct, že jsou naprosto špičkové a nádherné.

Robustní nákladní prostory z ekologických, recyklovaných materiálů, promenáda pro chodce a množství stánků pro místní prodavače občerstvení a obchodníky, kteří ji promění v rušné veřejné tržiště.

Objevily se nějaké obavy ohledně faktu, že se nacházíme uprostřed pouště, takže na nábřeží není žádná skutečná voda. To je opravdový nedostatek, s tím souhlasím.

Například promenáda momentálně nabízí výhled na pouštní pelyněk a kameny. Obchodní sdružení neposkytlo žádné řešení tohoto problému, ale byl jsem ujištěn, že nový přístav bude pro Night Vale i tak velkým přínosem.

Možná zkuste počkat až přijde přívalová povodeň a pak si na nábřeží vyražte abyste si ho pořádně užili.

Místní pobočka Národní střelecké asociace (NSA) prodává jako součást kampaně na získání finančních prostředků nálepky na nárazníky. Jednu poslali i na stanici, aby získali nějakou publicitu. A my jsme tady, abychom komunitě sloužili, takže vám to s radostí dávám vědět. Nálepky jsou vyrobené z pěkného, odolného vinylu a je na nich napsáno:

Zbraně nezabíjí lidi
Je nemožné být zabit zbraní
Všichni jsme odolní vůči kulkám a je to zázrak

Pokud si jednu chcete objednat, postavte se před domovní dveře a zakřičte: "NSA!"

Carlos a jeho tým vědců upozorňují, že jeden z domů v nové zástavbě v Desert Creek, za základní školou, ve skutečnosti neexistuje.

"Vypadá, jako by existoval," vysvětlil Carlos a jeho dokonalé vlasy. "Jako by byl přímo tam, když se na něj díváte. A nachází se mezi dvěma dalšími identickými domy, takže dává větší smysl aby tam byl."

Ale, jak říká, provedli nějaké experimenty a ten dům tam rozhodně není. Momentálně stojí vědci v hloučku na chodníku před neexistujícím domem a sázejí se, kdo půjde zaklepat na dveře.

Na Night Valeské poště bylo včera slyšet hlasité vytí. Zaměstnanci pošty tvrdí, že o tom nic nevědí, ale kolemjdoucí ten zvuk popsali jako něco trochu podobného lidské duši ničené černou magií.

Indiánský stopař - nejsem si jistý, jestli jste toho chlapíka potkali. Je to ten, co vypadá jako někdo slovanského původu, ale nosí indiánskou čelenku jako z nějakého rasistického animáku a tvrdí, že umí číst stopy na asfaltu. Objevil se na scéně a prohlašoval, že dokáže odhalit pravdu.

Nikdo nezareagoval protože je vážně těžké ho s tou čelenkou brát vážně.
Světla. Objevila se na obloze nad Arby's. Ne ta zářící cedule Arby's. O něco výš a dál. Poznáme rozdíl. Rozumíme té hře "se světly nad Arby's".

Vetřelci z jiného světa.

Dámy a pánové, budoucnost je zde a nachází se asi 100 stop nad Arby's.

Carlos a jeho vědci na pozorovací stanici poblíž silnice 800 prohlašují, že jejich měřiče seismické aktivity zaznamenávají divoké seismické pohyby - což znamená, že země by tu měla být jak na vlnách. Nevím jak u vás, přátelé, ale tady je země tak klidná, jak jen svrchní vrstva malé kuličky poletující nekonečnou prázdnotou může být.

Carlos říká, že všechny měřiče kontrolovali dvakrát a jsou perfektně funkční. Abychom to zjednodušili, všude v Night Vale zřejmě dochází ke katastrofickým zemětřesením, která absolutně nikdo necítí.

No, i tak si zažádejte o proplacení pojistky. Uvidíme, co z toho bude, ne?

Čas na dopravu, posluchači.

Policie v současné době vydává varování o přízračných autech na dálnicích. Jsou to ta auta, která jsou vidět jen v dálce, jak neuvěřitelnými rychlostmi uhání z neznámých míst do míst ještě více neznámých. Rádi by všem připomněli, že byste svou rychlost neměli přizpůsobovat těmto zjevením a pokud tak učiníte, nepočítá se to jako "přizpůsobování se toku dopravy".

Nicméně informují, že je pravděpodobně bezpečné přizpůsobit rychlost záhadným světlům na obloze, protože ať jsou za ně zodpovědné jakékoliv bytosti či organizace, zdá se že jde o opatrné a rozumné řidiče.

A nyní, počasí.

["These and More Than These" by Joseph Fink]

Vítejte zpět, posluchači.

Slunce dnes nezapadlo ve správnou dobu, oznamuje Carlos a jeho tým vědců. Jsou si tím docela jistí. Dívali se na několik různých hodin a slunce rozhodně zapadlo o deset minut později než mělo.

Zeptal jsem se, jestli mají nějaké vysvětlení, ale nenabídli nic konkrétního. Spíš seděli v kruhu kolem stolních hodin, zírali na ně, mumlali si a broukali.

I tak, musíme být vděční že vůbec máme slunce. Je snadné na to v tomto horkém, horkém, horkém pouštním prostředí zapomenout, ale bez slunce by pro nás věci byly o něco složitější.

Až příště vyjde slunce, ať už je to kdykoliv, udělejte si chvilku a buďte vděční za všechno to teplo a světlo a, ano, i to extrémní vedro, kterým je naše pouštní společenství obdarováno.

Městská rada by vám ráda připomněla stupně nebe a hierarchii andělů. Připomíná, že byste o tom neměli vědět vůbec nic.

Struktura nebe a jeho organizační schéma jsou výsadní informace, které mají pouze členové Městské Rady a to na vyžádání. Prosím, nemluvte s anděly, ani je neberte na vědomí, pokud je potkáte u Ralpha nebo v zábavním bowlingovém a arkádovém komplexu Pouštní Květ. Jen lžou a neexistují.

Pokud zahlédnete anděla, oznamte to Městské Radě kvůli ošetření.

A nyní, krátké oznámení veřejných služeb:

Aligátoři: mohou zabít vaše děti?

Ano.

Když už jsme u toho, když budu trochu osobní, domnívám se, že nejlepší způsob smrti by bylo spolknutí obřím hadem. Mizet nohama napřed v jeho slizkém chřtánu dá vašemu životu perfektní symetrii.

Když už mluvíme o zábavním bowlingovém a arkádním komplexu Pouštní Květ, jeho majitel, Teddy Williams, oznámil, že v prostoru pro sběr kuželek na páté dráze objevil vstup do ohromného podzemního města. Říká, že dovnitř zatím nevstoupil; jen nahlédl do jeho podivných věžiček a širokých ulic.

Hlásí také zvuky vzdáleného davu, které se ozývají z hlubin této podzemní metropole. Vstup byl podle všeho objeven, když do něj zapadla bowlingová koule, která se zřítila do hlubin města s rachotem, který zněl tou neskutečně ohromnou jeskyní na míle daleko.

Takže, víte, ať už má to město jakékoliv obyvatele, teď už o nás vědí a brzy o nich zřejmě znovu uslyšíme.

Carlos, dokonalý a nádherný, přišel během přestávky do našeho studia, ale odmítl zůstat na interview. V ruce měl nějakou blikající krabičku pokrytou dráty a trubičkami. Říkal, že to tu testuje kvůli "materiálům".

Nevím, jaké materiály měl na mysli, ale ta krabička rozhodně dost pískala a pípala. Když ji dal k mikrofonu, znělo to jako by se právě probudila hromada ptáčátek. Vážně šílené.

Carlos vypadal vyplašeně. Nikdy jsem neviděl takový výraz u někoho s tak silnou čelistí. Odešel ve spěchu. Řekl nám, že musíme evakuovat budovu. Ale kdo by k vám potom tak sladce promlouval?

Tak se nám v Night Vale blíží další jasná noc a krásný večer. Doufám, že každý z vás má někoho, s kým ji může prospat. Nebo aspoň dobré vzpomínky na dobu, kdy jste někoho měli.

Dobrou noc, posluchači. Dobrou noc.

Dnešní přísloví: Podívejte se na sever. Dál se dívejte. Od jihu nic nepřijde.



This content (both the video and the original transcript) belong to Night Vale Presents

Žádné komentáře:

Okomentovat

Amulet

 Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní! Tak trošku se zpožděním, ale mám tady novou povídku! (ať žijou volný pondělky!) Mimochodem, nedávno js...