středa 3. dubna 2019

Aos Sí

Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní!
Je tu další středa a s ní avizovaná nová rubrika. Napadlo mě ji založit po již několikrát zmíněné přednášce na Trpasliconu. Hodně se zajímám o různé nadpřirozené bytosti a při hledání inspirace často procházím různé internetové bestiáře, tak proč si nezaložit vlastní? A protože ne všechny tyhle bytosti jsou zvířata, ale většinou jsou to potvory, vznikl Potvorník. Časem mu třeba vytvořím i nějaké logo (pokud budu mít inspiraci nebo mi někdo pomůže). A protože se už pár lidí zmínilo, že nebyli na Trpasliconu, popřípadě na mojí přednášce, rozhodla jsem se začít potvorami, o kterých jsem mluvila tam.
Takže příjemné čtení a nezapomeňte napsat něco hezkého do komentářů, ať se necítím jako naprostý trash.
Vaše Dark Lord
P.S.: Kdybyste narazili na nějaké nesrovnalosti, chyby nebo nepravdy, dejte vědět, i já se ráda poučím!



Aos Sí

Slovní spojení Aos Sí [ší] by se dalo přeložit jako Lidé z kopců, pochází z irských slov Aos (lidé) a Sídhe (také Sí, označení pro mohyly nebo homolovité kopce, nacházející se právě v Irsku). Jedná se o bytosti, které by se v češtině nejspíš daly označit jako víly, ačkoliv do Zvonilky mají poměrně dost daleko. V představách obyvatel Irska se podobali lidem se všemi jejich chybami, ale žijí v jakémsi paralelním světě.

Jejich předobrazem byl bájný národ Tuatha Dé Danann (Lid bohyně Danu), který podle Annála na gCeithre Máistrí (v češtině by to byly Letopisy čtyř mistrů - a nesmějte se, výraz annal je z latiny a skutečně znamená letopis) vládl Irsku někdy mezi lety 1897 a 1700 př.n.l. Jakmile do Irska dorazili, porazili národ Fir Bolg, který tu vládl před nimi a ovládli celý ostrov, vlastně tedy šlo o druhou vlnu kolonizace. Zajímavé na tom je, že podle některých římských a křesťanských zdrojů je pozdější obyvatelstvo považovalo za národ bohů, což mohla, ale také nemusela být pravda, protože o tom není mnoho záznamů. S větší pravděpodobností je staří Irové považovali spíš za bájné hrdiny.
Tuatha Dé Danann
Tak, to bychom měli příběh Tuatha Dé Danann. Určitě by se toho o nich dalo říct víc, takže pokud bude zájem o lekci z irské mytologie, dejte vědět. Zkusím někde něco vyštrachat. Zatím nám bude stačit to, že tento božský národ podle pověstí panoval v dobách před naším letopočtem Irsku, dokud nebyl vytlačen příchodem Milesianů, což jsou vlastně irští keltové a třetí vlna kolonizace Irska. Ti dostali povrch celého ostrova a Tuatha Dé Danann se pod vedením Manannána mac Líra stáhli do podzemí. Tedy do mohyl. Každá významná osobnost Tuatha Dé Danann si vybrala jednu mohylu, do které se odebrala se svými poddanými. A postupem času se z nich staly nadpřirozené bytosti, známé jako Daoine Sídhe nebo Aos Sí (někdy také jenom sídhe, ale to je nesprávný název, protože to je, jako kdyby se lidem říkalo domy nebo města).

Z tohohle všeho se dá vyvodit jedna věc: Aos Sí je vlastně svým způsobem kult předků. Žijí v podzemí (v některých případech také na ostrově na západě, což mluví samo za sebe), které bývá v mnoha kulturách spojována s podsvětím a často právě pod mohylami, ze kterých se často vyklubaly skutečné pravěké hrobky. Možná proto mají irské víly tak blízko k duchům. To se navíc nevztahuje jenom k Irsku. Stačí si vzpomenout na pověsti o hoře Blaník, na to, že na vrchu Velkého Blaníku bylo objeveno keltské hradiště a připomenout si, že představa nadpřirozeného vojska skrytého v hoře je rozhodně starší než národní obrození. (Kdybyste chtěli rozpitvat i tohle, dejte, prosím, vědět!)

Takže to bychom měli kopce. Příslušníka Aos Sí ovšem nemusíte hledat jenom u mohyl nebo homolovitých kopců (i když já sama bych doporučovala je moc nevyhledávat, pokud si aspoň ceníte svého zdraví i zdraví všech svých blízkých). Velmi oblíbeným znakem přítomnosti Sličného národa (protože jim fakt nechcete říkat víly, věřte mi) je klasický čarodějný kruh. Což je, mimochodem, dost divný název, dle mého názoru zní výraz "vílí kruh" mnohem líp. Nevím, jestli jste někdy na nějaký narazili (já bohužel ne), ale určitě jste je viděli aspoň na obrázku. Obvykle jde o široký prstenec hub v lese nebo na louce. Mám dojem, že pro to existuje i nějaké vědecké vysvětlení, ale to, že značí místo, kde tančil Malý národ (další spešl označení), je přece jenom poetičtější. Doporučuje se do nich nevstupovat ani je neničit, protože potom by se člověk dostal do moci Aos Sí, kteří by ho mohli unést, pohrávat si s ním nebo škodit. Podobně je to i se stromy. Velmi populární je pro Malý národ hloh, popřípadě třeba také jasan, jeřáb nebo třeba král všech posvátných stromů, dub. (Všimněte si, že jde víceméně o posvátné keltské stromy) Možná už jste slyšeli o tom, jak na Islandu nemohou stavět na určitých místech, popřípadě odstraňovat kameny a balvany, protože by v nich mohli žít elfové. V Irsku je to podobně, akorát obvykle se stromy. V roce 1999 musely být přerušit práce na silnici z Limericku do Galway, aby nebyl poškozen vílí strom (nebo spíš křovisko) v blízkosti silnice. Práce tak byly dokončeny skoro o deset let později.

A kdy že byste na ně mohli narazit? Obvykle se věří, že podobné bytosti jsou často spojené s některými fázemi roku, jako je např. slunovrat nebo rovnodennost. Keltové věřili, že v období jejich svátků (třeba Samhain) je hranice mezi naším světem a podsvětím tenčí, takže duše mrtvých navštěvují svět živých. Společně s nimi se často dostaly ven i všeljaké další bytosti, mezi nimi i různí příslušníci Aos Sí. I z toho je patrné, jak byla víra v ně původně propojená s kultem předků.

Jak už bylo naznačeno, není radno tyhle bytosti nijak urážet, k čemuž se vztahuje i používání některých jmen. Zpravidla se nedoporučuje o nich mluvit jako o vílách. Vážně. Aos Sí by si vás mohli všimnout a to obvykle není moc dobré. Většina lidí o nich proto mluví jako o Sličném lidu (Fair Folk), Malém národu (Little People) nebo třeba Dobrých sousedech (Good Neighbours). Těch označení je ještě víc, já vybrala ta, která mám nejradši. Většina z nich se snaží Aos Sí nějak zalichotit, popřípadě prostě popisují jejich vzrůst nebo možná počet.

Když tu píšu o tom, jak Aos Sí vznikli z pověstí o Tuatha Dé Danann, mohlo by se zdát, že budou podobní lidem. Možná trochu jako elfové z Pána Prstenů nebo tak něco. Nemusíte se bát, i na ty dojde (pokud se někdy vrhnu na skandinávské elfy, protože právě ti je inspirovali). O Aos Sí by se dalo říct, že jsou o něco...diverznější. Patří k nim bytosti jako je například bean sídhe, bean nighe, selkie, dullahan, púca, cú sídhe, cait sídhe, nebo třeba leprikóni. Je jich ještě víc a o většině z nich by se dal napsat samostatný článek (což mám taky v plánu). Pokud na sebe vzali Aos Sí (nebo i jiné nadpřirozené bytosti z různých částí světa, je to překvapivě univerzální) lidskou podobu, mnohdy nebyla dokonalá. Často je mohly prozradit třeba neobvyklé oči, zvířecí uši nebo ocas nebo například chodidla obrácená dozadu. Ale o tom všem zase někdy příště.



Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Aos_S%C3%AD - jo, používám wikipedii. Ještěže tohle není odborný článek, co? XD


Žádné komentáře:

Okomentovat

Amulet

 Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní! Tak trošku se zpožděním, ale mám tady novou povídku! (ať žijou volný pondělky!) Mimochodem, nedávno js...