neděle 22. dubna 2018

Kapající hvězda

Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní!
Tak pořád nemám počítač a psát na mobilu je docela divočina, zvlášť tady. Díky Bohu, za povídky, které mám v příslovečném šuplíku. Tady je další z nich.
Příjemné čtení.
Vaše Dark Lord



Některé lampy v knihovně připomínaly hvězdy. Nebylo úplně jasné, jak jsou veliké, ani co je zdrojem jejich světla. Vždycky byly dál, než se zdálo. Občas se vznášely někde u stropu, ale nikdy ho neozářily. Jejich jemné světlo ozařovalo pouze uličku mezi policemi, nic jiného. Byly tu samozřejmě také lampy, které byly upevněné na policích a potom také lampy, které připomínaly pouliční. Ty občas stávaly na křižovatkách. I ony byly nádherné a zvláštní, ale nikdy tak fascinující, jako hvězdy připomínající světélka, která se vznášela tam nahoře.
Terry mnohokrát zkoušel přijít na to, co jsou zač. Dokonce si jednou přistavil žebřík k nejvyšší polici, kterou objevil, a vylezl nahoru, ve snaze dostat se k podivným světlům blíž. Ničeho tím ale nedosáhl.
"Jsi si jistý, že jsou to lampy?" zeptala se jednou Bethany.
"A co jiného by to mohlo být?"
"Sám říkáš, že v knihovně je spousta divných věcí. Nemůžou to být třeba bludičky nebo tak něco?"
"Bludičky se chovají jinak," namítl Terry. "Ne, tohle musí být něco jiného…"
"Třeba jsou očarované? Jako v Harrym Potterovi?"
"Myslíš jako ty svíčky?"
"Jo, tak nějak."
Bethany se zahleděla na mihotavé kotouče světla.
"Až na to, že takhle se svíčky nechovají."
Terry se zašklebil.
"Jsi si tím jistá?"
"Stoprocentně. Moje babička byla svíčkový maniak, všude si s nimi svítila. Doteď se divím, že nikdy nevyhořela. V těch tvých knihách nic není?"
Terry pokrčil rameny.
"Přísahám, že jsem se díval snad stokrát a nic jsem nenašel. Možná to tu někde bude, knihovna je na to velká dost. Ale projít všechny knihy a spisy tady by trvalo tisíc let."
"To asi jo," souhlasila Bethany a znovu se zadívala na levitující lampy. "Zkoušel jsi nějakou shodit?" zeptala se najednou.
"Cože?"
"Jestli jsi nějakou zkoušel-"
"Já to slyšel," přerušil ji Terry spěšně.
"Tak zkoušel?"
"No...vlastně ne." Tvářil se trochu zaraženě, když to říkal.
"Tak to můžeme zkusit, ne?" usmála se na něj povzbudivě. "Máš tu něco, čím bychom mohli házet?"
Terry se zamyslel.
"Mám tu Olegův míček," prohlásil nakonec a vytáhl řečený míček z kapsy. Kocour, který je samozřejmě sledoval už od vchodu, na něj upřel pohled.
"Myslela jsem, že s míčkem si hrají spíš psi," poznamenala Bethany.
"Oleg je trochu...jiný," zamumlal Terry a míček jí podal. "Chceš to zkusit první?"
"Proč ne?" usmála se. "Stejně umím házet líp než ty."
"No právě," zabručel Terry.
Bethany si chvíli vybírala cíl, potom se rozmáchla a mrštila míček směrem k nejbližší lampě. Minula. Oleg vydal zvláštní zvuk, něco mezi zamňoukáním a zavrněním a rozeběhl se za míčkem. Za okamžik se vrátil s oblíbenou hračkou v zubech.
"Hodnej kocourek," rozzářil se Terry. To už si Bethany míček znovu vzala a hodila. Tentokrát jednu z lamp zasáhla. To ovšem nespadla, jak čekali, ale jen se zachvěla a zůstala viset na svém místě.
"To jsou tam připevněné nebo co?" zaúpěla Bethany. Terry pokrčil rameny.
V tu chvíli se z lampy (nebo hvězdy) cosi odpojilo. Bylo to o dost menší, ale zářilo to úplně stejně. Na rozdíl od lampy to ovšem padalo k zemi. Malá kapička světla, která neslyšně pleskla na podlahu knihovny. Terry se sehnul, aby kapku prozkoumal, ale vyrušil ho Bethanin hlas: "Další!"
Opravdu, z lampy spadla další kapička, přímo na podlahu. Zůstaly tam ležet, jako slabě světélkující vosk ze svíčky. Oba se podívali nahoru. Lampa, kterou Bethany trefila, skutečně kapala, ale nezdálo se, že by její záře nějak slábla. Pak se Terry znovu sehnul k svítícím kapkám na podlaze.
"Možná bychom na to neměli sahat," upozornila ho Bethany.
"Oh… Asi máš pravdu," souhlasil. "Seženu si něco, čím to seškrábnu, a sáček a později si tu vezmu vzorek… Jsem si jistý, že dr. Smith by se na tohle rád podíval."
"Začíná být dost pozdě," upozornila Bethany. "Večeřel jsi už?"
"Počkej… Ne, myslím, že ne."
"Tak se někde zastavíme? Bude to na mě."
"Ne, to nejde-"
"A příště to bude zase na tebe."
"T-to by šlo."
---
Některé lampy v knihovně připomínaly hvězdy. Ale jen jedna z nich byla kapající hvězdou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Amulet

 Zdravím, smrtelníci, nemrtví i Jiní! Tak trošku se zpožděním, ale mám tady novou povídku! (ať žijou volný pondělky!) Mimochodem, nedávno js...